Dişlerde meydana gelen çürük, aşınma,çatlak gibi durumlarda dişin sağlıklı dokusunda hasar meydana gelir. Bu hasarların giderilmesinde en sık başvurulan tedavi yöntemlerinden birisi de dolgudur. Diş dokusunun tamiri ve estetik görünümün onarımı kompozit dolgularla sağlanır.
Diş hekimliğinde birden çok dolgu materyali kullanılmaktadır. Kompozit dolgular fiyat performans açısından ve estetik olarak en güzel sonucu veren materyallerden biridir. Kompozitin yanı sıra amalgam dediğimiz gri dolgu da kullanılabilmektedir. Fakat amalgam dolgular estetik bir sonuç vermezler.
KOMPOZİT DOLGULAR NASIL YAPILIR?
Kompozit dolgu işlemi genellikle tek seansta yapılan bir tedavidir. Lokal anestezi altında yapılan bu işlem ağrısızdır. Hastaya lokal anestezi uygulandıktan sonra hekim tarafından çürük bölge temizlenir. Sonrasında işlem sırasına uygun olarak dolgu yapılır ve şekil verilir. İşlem sonrasında dolgunun büyüklüğüne ve derinliğine göre hassasiyet hissetmek normaldir. Bu hassaiyet hissi zamanla geçecektir.
Estetik amaçlı ya da sadece ufak aşındırmaların yapılacağı dolgularda genellikle anestezi yapımına ihtiyaç duyulmamaktadır. Dişin hafifçe aşındırılarak üzerine dolgu materyalinin şekillendirilip düzeltilmesiyle güzel bir sonuç elde edilir.
KOMPOZİT DOLGULARIN ÖMRÜ NE KADARDIR?
Dolgunun ömrü hastanın ağız bakımı, dolgunun büyüklüğü, hastanın diş sıkma vs gibi problemlerine göre değişebilmektedir. O yüzden belirli bir ömür biçmek çok doğru olmayabilir.
DOLGU İŞLEMİNDEN SONRA YAŞANABİLECEK PROBLEMLER NELERDİR?
Diş ağrısı ve hassasiyeti: Dolgunun yerleştirilmesinden sonra diş hassasiyeti yaşanması son derece yaygındır. İşlemden sonra diş; basınca, havaya, tatlı gıdalara ve sıcaklığa duyarlı hale gelir ancak bu hassasiyet genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelir. Diş hassasiyeti 2 ile 4 hafta içinde azalmadığında bir diş hekimine danışmak gerekir.
Dolgu alerjileri: Bazı kişiler gümüş, altın, bakır gibi maddelerden yapılan ve amalgam adı verilen dolgulara karşı alerjik tepkiler verebilir. Bu son derece nadir yaşanan bir durumdur. Alerjik belirtiler; deri döküntüsü ve kaşıntı olarak kendini gösterir. Dolgu işleminin ardından bu tarz belirtiler yaşıyorsanız hekiminize başvurmanız gerekir.
Kırılan veya düşen dolgular: Çiğneme, gıcırdatma veya diş sıkma nedeniyle oluşan sabit basınç, diş dolgularının aşınmasına, kırılmasına veya çatlamasına neden olabilir. Çoğu zaman kişi bunu fark etmez ancak diş hekimi muayene esnasında dolgudaki zayıflıkları gözlemler. Diş minesi ile dolgu arasında kısım zarar görürse; yiyecek parçacıkları ve ağızdaki bakteriler dolgunun altına geçer. Bu da enfeksiyon riskini artırır.