Çocuklara diş fırçalamayı nasıl sevdirebiliriz?

AĞIZ BAKIMI ÇOCUKLUKTAN BAŞLAR.

Çocuklar diş fırçalamayı nasıl sevdirebiliriz?

Çocuklarda ilk süt dişleri genellikle 6 – 7 aylıkken çıkmaya başlar. Bu süreç iki buçuk yaşına kadar devam eder. İki buçuk yaşında bütün süt dişleri tamamlanır. Toplam 20 tane süt dişi vardır. İki buçuk yaşından altı yaşına kadar bir bekleme dönemi geçer. Altı yaşından itibaren ise çocukların daimi dişleri çıkmaya başlar. Süt dişleri daimi dişlerin yerini tutar. Bu yüzden çocuklarda ağız ve diş sağlığı bakımı ve ilerde çıkacak daimi dişlerin sorunsuz bir şekilde ağız içinde yerini alması için bakımı ve kontrolü çok önemlidir.


Çocuklarda ilk süt dişleri çıktığı andan itibaren dişlerin bakımı çok önemlidir. Fırçalama süreci ilk diş ağızda görüldüğü anda başlamalı. Çocuklar 2,5 – 3 yaşına gelene kadar firçalamayı macunsuz bir fırça ile anne-baba Gerçekleştirmeli. Bu süreçte çocukların küçük yaşlarda motor kontrolleri çok iyi olmadığı için ebeveynlere çok iş düşer. İki buçuk, üç yaşından itibaren çocuklara fırçalama alışkanlığı kazandırılması gelecekte ömür boyu çocukların sağlıklı ve güzel dişlere sahip olmaları için son derece önemlidir.
Küçük çocuklarda fırçalama yeteneği yoktur. Bu nedenle anneler bebeklerine ilk diş çıktığı andan itibaren her yemekten sonra bir iki yudum su içirmeyi alışkanlık haline getirmelidir. Eliyle fırça tutabilecek yaşa gelen çocuklarda ise çok az bir macun sürerek ellerine diş  fırçası verilmesi çok etkili fırçalayamasalar bile bu alışkanlığı kazanmaları açısından oldukça önemlidir. Buna ilave olarak aileler iki ya da iki buçuk yaşından itibaren düzenli periyodlar ile diş hekimlerine çocuklarını muayene ettirmelidirler. Çünkü ne kadar dikkat edilse de bazen sadece diş hekimi muayenesi ile fark edilebilecek küçük çürükler ve kapanış problemleri gözükebilir. Bu yüzden diş hekimlerine 6 – 7 ayda bir çocuklarını mutlaka muayeneye götürülmesi önerilir.
İlk diş sürmesinden itibaren ebeveynleri gerek fırçalama konusunda gerek çocuklarının diş fırçalama alışkanlıklarının kazandırılmasında son derece titiz davranmalıdırlar.  

0534 058 86 08