Periodontal hastalık dişleri çevreleyen kemik, diş eti gibi dişi destekleyen dokuların iltihabi bir hastalığıdır. Bu hastalıkların erken dönem teşhisinde tedavileri oldukça basittir. Ama ileri dönem rahatsızlıklar diş kaybına sebep olmaktadırlar.
GİNGİVİTİS: Diş etinde görülen iltihabi bir hastalıktır. Bu hastalıkla yalnızca diş eti etkilenmektedir. Tedavisi basittir fakat hastlar tarafından göz ardı edilirse ileri durumlarda diş kayıplarına sebebiyet verebilir. Diş etileri kanamalı ve kızarıktır. Diş etinin sıkı ve tıknaz yapısı kaybolmuştur. Bu hastalığın tedavisi diş taşı temizliği ve oral hijyen eğitimidir.
PERİODONTİTİS: Bu hastalıkta diş etiyle birlikte kemik dokusu da etkilenmiştir. Diş eti harabiyeti ve kemik kaybı mevcuttur.Tedavisi için diş taşı temizliğiyle birlikte küretaj dediğimiz derin temizlik işlemi gerekmektedir.
Diş eti hastalıklarına genellikle oral hijyen eksikliği, diş taşlarının fazlalığı sebep olmaktadır. Diş taşlarının düzenli temizlenmediği senaryoda diş taşları birikerek önce diş etine sonrasında da kemik dokusuna zarar vererek kemik erimesine ve diş kaybına sebep olurlar. Bu yüzden düzenli diş hekimi kontrolüne gidilmesi ve en önemlisi ağız hijyenine çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Hekimin yaptığı işlemler tek başına yeterli gelmemektedir. Çünkü hekim işini ne kadar iyi yaparsa yapsın eğer hasta bakımını aksatırsa ya da hekimin tavsiyelerine uymazsa tedavide ilerleme sağlanamaz.
PERİODONTAL TEDAVİ AŞAMALARI
- AŞAMA: Periodontal tedavide en önemli aşama enfeksiyonun ortadan kaldırılması ve hastanın etkili ve düzenli bir şekilde diş eti, diş ve dişler arası temizliği uygulayarak ağız sağlığını koruyabilmeyi öğrenmesidir. Enfeksiyonun ortadan kaldırılması; hastalığa sebep olan mikrobiyal dental plak, diş taşı ve diş taşının tutundugu kök yüzeyinin hekim tarafından temizlenmesi ve hastanın bu durumu koruması ile mümkündür. Başlangıç tedavisi sırasında kötü ve taşkın dolguların yenilenmesi, çürük dişlerin doldurulması, diş eti kenarı ile uyumu ve şekli doğru olmayan protezlerin düzeltilmesi gibi bakteri tutunmasını kolaylaştırıcı yerel faktörlerin uzaklaştırılması, kanal tedavileri ve varsa ümitsiz dişlerin çekimi gerçekleştirilmelidir.
- AŞAMA: Periodontist başlangıç periodontal tedavi aşaması ile tam olarak tedavi edilemeyen bir durum tespit etmişse periodontal cerrahi işlemler önerilecektir. Başlangıç periodontal tedavi sonrasında kalan cep derinlikleri, diş eti büyümeleri ve çekilmeleri, kemik erimesinin varlığı ve şekli, diş eti miktarı gibi veriler alınacak kararı etkiler. Tüm periodontal hastalıklar ve defektler aynı cerrahi işlemlerle tedavi edilemezler. Tedavi seçimindeki belirleyici faktörler, hastaya ve dokuya ait özellikler ve mevcut periodontal hastalığın seyri ve yaygınlığıdır.Cerrahi periodontal tedavinin ana amacı; cep derinliklerini ortadan kaldırmak, kemik-diş eti ve diş ilişkisini orjinaline benzetmeye çalışmak, böylece hastanın ve hekimin kolay temizleyebileceği bir ortam yaratmaktır. Bu nedenle “düzeltici tedavi” olarak da isimlendirilir.
- AŞAMA: İlk 2 aşama tedavilerin sonrasında diş eti ve kemik dokusunun sağlığına kavuştuğuna emin olunduktan sonra hastalığın kontrolünü sağlamak amacıyla hekimin belirlediği belirli periyodlarla hasta kontrole çağırılır.